Na Bejvávalo se vařilo v kotlících

Spolek Přátelé Vrbenska pozval v sobotu 1. září 2018 veřejnost na gastronomickou akci Bejvávalo, aneb Co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem. V areálu Penzionu U Hradilů se vařilo v kotlících, byly tady ochutnávky jídel, jarmareční stánky, hry pro děti i hudba. Touto akcí se završil projekt Výstava na ulici pořádaný ke 100. výročí vzniku samostatného Československa.
S tím, co se kdysi vařilo a jedlo v našem regionu, se mohli všichni zájemci v sobotu 1. září seznámit na prostranství za penzionem U Hradilů.
Spolek Přátelé Vrbenska zde s podporou Místní akční skupiny Hrubý Jeseník pořádal akci Bejvávalo, aneb co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem. Celkovou atmosféru zpříjemnila hudební vystoupení, velký úspěch sklidil flašinetář, který dění dodal dobový kolorit. Pro děti byly připravené hry a soutěže a pro všechny pak ukázky lidových řemesel a jarmareční prodej. Kdo chtěl, mohl si vyrobit drobný dárek, třeba kožený náramek nebo panenku z kukuřičného šustí.
Součástí akce byla i kulinářská soutěž. „Vzali jsme to jako takovou poctu našim babičkám, které museli často vařit z mála. My jsme soutěžícím dali brambory, kořenovou zeleninu a trochu sádla a z toho museli vařit,“ sdělil předseda spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus. Nutno podotknout, že všichni zúčastnění se úkolu zhostili se ctí.
Akce Bejvávalo byla součástí projektu Výstava na ulici a navazuje na oslavy stoletého výročí založení Československa. Ve Vrbně pod Pradědem jde vlastně o jakési jejich gastronomické pokračování.
Text a foto: Ladislav Olejníček